Door Ben


Wanneer klanten een Office 365 abonnement willen aankopen, komt de vraag met betrekking tot opslagcapaciteit altijd naar boven. Is de opslagcapaciteit ongelimiteerd? Welke data wordt waar opgeslagen, enz. In dit artikel kom je alles te weten over de opslagcapaciteit en toewijzing voor de verschillende Office 365 workloads zoals SharePoint, OneDrive for Business, Microsoft Teams, Exchange Online, Microsoft Stream en Office 365 Groups.

SharePoint Online (SPO)
Standaard krijg je bij elk Office 365 abonnement 1 TB aan opslagcapaciteit. Deze kan uitgebreid worden met het aantal gelicentieerde gebruikers in Office 365. Tot voor kort kreeg je per gebruiker 500 MB, nu is dit 10 GB per gebruiker.

De totale SPO opslagcapaciteit wordt automatisch verdeeld overheen alle SharePoint sites in de tenant. Er is dus geen extra werk voor SPO admins om dit te verdelen.

Om de totale SPO opslagcapaciteit te bereken, hanteer je volgende formule:

1TB + (# gebruikers * 10 GB)

Voor een tenant met 10 gebruikers heb je dus een totale SPO opslagcapaciteit van 1.1 TB.

OneDrive for Business (ODfB)OneDrive for Business heeft zijn eigen toegewezen opslagcapaciteit van 1TB dat volledig gescheiden is van SPO. De 1 TB capaciteit kan verhoogd worden naar 5 TB en vervolgens naar “ongelimiteerde” capaciteit. Voor de laatste 2 moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Je hebt:

minimum 5 gelicentieerde gebruikers
En één van volgende abonnementen:OneDrive for Business Plan 2
SharePoint Online Plan 2
Office 365 Enterprise E3 of E5
Office 365 A1, A3 of A5
Office 365 US Government G3 of G5
Office 365 E3 of E5 for nonprofit
Microsoft 365 Enterprise E3 of E5
Microsoft 365 A3 of A5
Microsoft 365 US Government G3 of G5
Microsoft 365 E3 of E5 for nonprofit
Alle andere abonnementen hebben maximum aan 1 TB opslagcapaciteit.

Hoe gaat dit nu in z’n werk? Elke gebruiker krijgt standaard 1 TB maar kan dit met hulp van een admin verhogen naar 5TB wanneer er 90% verbruikt is. Uit eigen ervaring weet ik, dat je deze reeds kan verhogen voor de 90% bereikt is.

Heb je nood aan meer dan 5 TB opslag, moet er een support ticket bij Microsoft aangemaakt worden en wordt als volgt extra capaciteit toegekend:

Wanneer een gebruiker zijn 5 TB OneDrive for Business opslagruimte heeft gevuld tot ten minste 90% van de capaciteit, zal Microsoft uw opslagruimte in ODfB verhogen tot maximaal 25 TB (beheerders kunnen een lagere limiet per gebruiker instellen als ze dat willen).
Voor elke gebruiker die ten minste 90% van de capaciteit van zijn of haar 25 TB opslag bereikt, wordt er een aanvullende opslag van 25 TB in de vorm van een SharePoint site aangeboden. Deze extra opslag wordt maandelijks aangerekend. 
Microsoft Teams
Voor Microsoft Teams is het een totaal ander verhaal. Bestanden die zijn opgeslagen in een Teams-gesprek worden opgeslagen in de bijbehorende SharePoint-site. Bestanden die aan een Chat in Teams worden toegevoegd, worden opgeslagen in de OneDrive van de gebruiker. De tekst wordt opgeslagen in een verborgen folder in Exchange. Teams gebruikt dus een combinatie van Exchange voor tekst, OneDrive en SharePoint voor het uploaden van bestanden.

Exchange Online (EXO)
Mail opslagcapaciteit verschilt sterk van het type licentie / abonnement en het type mailbox je gebruikt.

Note: de opslagcapaciteit in onderstaande tabel toont telkens het maximum.

Microsoft Stream
Stream heeft een standaard basis capaciteit van 500 GB en wordt hier ook aangevuld met 500 MB per gelicentieerde gebruiker. Daarnaast kan er ook extra capaciteit aangekocht worden die maandelijks aangerekend wordt.

De totale capaciteit wordt automatisch verdeeld over alle video’s binnen de tenant. Belangrijk om te weten is, dat alleen de oorspronkelijke grootte van het videobestand mee telt voor de opslag. Transcoded video's, thumbnails, kanaalafbeelding, ondertitel- en bijschriftenbestanden dragen niet bij aan de opslagruimte.

Office 365 Groups
De Office 365 Groups opslagtoewijzing bestaat uit een combinatie van EXO (group mailbox) en SPO (site) opslagcapaciteit. Hiervoor kan je de uitleg eerder in dit artikel raadplegen.